У квітні 2019 року 10 місцевих медіа розпочали реалізацію власних проектів із розвитку взаємодії з аудиторією та залученню нових груп читачів. Редакторський портал розпочинає серію розповідей про досвід кожного з учасників проекту, ініційованого Українською Асоціацією Медіа Бізнесу за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Цей матеріал – про досвід та успіхи медіацентру «Край» з Городенки Івано-Франківської області.

Новина дня – що сумарне охоплення ФБ сторінки газети «Край» перевалило за 10 тис. осіб. Це у той час як населення самої Городенки (станом на січень 2016 року) складає трохи більше як 9300 осіб, а району – 53730. Динаміку залучення аудиторії можна бачити на діаграмі. Але зауважте, що перша онлайн дискусія відбулася 19 квітня, а друга – 15 травня 2019 року. Анонсування, звісно, розпочалося за декілька днів до того.

Ігор Терлецький, головний редактор медіацентру «Край», зазначає, що обговорення актуальних питань в студії медіа центру «Край» мало вище за середнє охоплення, а от активність аудиторії ФБ сторінки «Краю» була в декілька разів вищою ніж зазвичай. Депутати районної ради вже звертаються до редакції з проханнями долучити їхніх колег до обговорення актуальних питань – див.анонс на першій шпальті свіжого числа «Краю».

Отже, громади просять дискусій, і динаміка зростання уваги до цих обговорень за перші два місяці є надихаючою. Нижче ми наводимо детальнішу та більш специфічну інформацію за проектом, яку вважаємо важливою для колег – редакторів інших місцевих медіа. Використовуйте успішний досвід!

Суть проекту – організувати обговорення найбільш актуальних питань у студії медіацентру «Край» та онлайн трансляцію дискусії на ФБ сторінці газети «Край». Глядачі можуть ставити питання заздалегідь (до дискусії) та під час трансляції. В подальшому запис дискусії доступний на ФБ сторінці газети «Край».

Мета проекту – налагодити інформаційний обмін між мешканцями та владою через газету.

Перша дискусія відбулася 19.04.2019. Темою була “Реалізація освітньої реформи: проблеми та здобутки” з акцентом на проблеми нашого району − пониження навчальних закладів у ступенях, створення опорних шкіл, довезення учнів на навчання. Модерував редактор Медіацентру Ігор Терлецький. Запис трансляції доступний тут: https://bit.ly/2YyxiJa

Результати: Станом на 17 травня – 64 реакції, 28 коментарів, 37 перепостів, 3,9 тис переглядів.

«Упродовж трансляції нас дивилися до 46 глядачів одночасно, а загалом переглядів 3,8 тисяч. Крім того, маємо 18 коментарів впродовж ефіру, охоплення аудиторії склало 7191, пост поширили 37 разів. Як для нашої сторінки, таке охоплення є трохи вищим за середньостатистичне, а от реакція глядачів вища в кілька разів, ніж зазвичай», – зазначають в медіацентрі «Край».

Складнощі: Люди неохоче відповідають на запитання з анкети про проведення дискусійного клубу. Із запитаннями звернулися до 22 глядачів, однак більшість не захотіли давати вичерпних відповідей, тільки коротко сказали, що все сподобалось, гарна ініціатива. Можливо, частина людей пасивна через те, що ще не звикла відкрито висловлюватися зі серйозних питань, особливо на сторінці засобу масової інформації. А також через зневіру до влади. Проте активні глядачі, які брали участь у обговоренні та надсилали коментарі під час дискусії, відповіли на наші запитання. Але не всі погодились на публікацію їхніх відповідей.

Висновки: За результатами опитування про якість першого дискусійного клубу знаємо, що в загальному глядачі вельми задоволені й чекають наступних засідань дискусійного клубу, в яких планують взяти активну участь. Після розміщення анонсу засідання до нас звернулися представники одного з депутатів обласної ради з пропозицією його участі в дискусії. Також один із учасників, безпосередньо причетний до теми, прийшов без особистого запрошення і взяв активну участь.

Друга дискусія відбулася 15.05.2019. Темою було обговорення медичної реформи. Запис доступний тут: http://bit.ly/2JTJXCp а для тих мешканців, хто віддає перевагу друкованому слову, газета зробила спеціальний матеріал за підсумками обговорення (на фото).

Результати: 116 реакцій, 18 коментарів, 29 перепостів, 2,7 тис переглядів. «Ключові показники результативності другої дискусії – як, наприклад, взаємодія чи кількість лайків – вдвічі вищі від першої дискусії. А ще нам не вдалося знайти пацієнтів, потерпілих від першого етапу медичної реформи. Їх просто нема. Тож під час обговорення експерти обмінювалися думками в одному напрямку. А медіацентр доніс споживачам важливу інформацію про необхідність укладання декларацій, озвучену устами безпосередніх фахівців. На всі, без винятків, питання глядачів дана відповідь. Ці питання значною мірою стосувалися другого етапу реформи, і це свідчить про те, що люди мають недостатньо знань щодо проходження реформи. А увечері, після дискусії, один сільський голова запитав нас, а де ж сайт, що на банері. Дякуємо за це,адже ми якраз завершуємо програмування, і сайт «Краю» невдовзі запрацює».

Що запланував «Край» на найближче майбутнє?

Ігор Терлецький пояснює. «Те, що людей хвилює найбільше нині – дороги. Але ми не впевнені поки що, що «потягнемо» цю тему. Як ми розуміємо, на такі масштабні запитання наразі просто немає відповіді, і тому, скоріш за все, на дискусію дорожники не прийдуть.

З іншого боку, люди дуже пасивні, їх треба будити, залучати до життя громади. Тому й теми будемо піднімати актуальні. Вже поговорили про освіту та медицину. Якщо не вийде поговорити про дороги, то наступні теми – ОТГ, розвиток бізнесу.

Серед запрошених по ОТГ – голова Івано-Франківського відділення Асоціації міст області. Ймовірно, в обговоренні братиме участь заступник голови ОДА, який відповідає за адмінреформу. Він із нашого району, єдиного в області без ОТГ».

Редакторський Портал продовжить ділитися досвідом місцевих газет із залучення аудиторій.

Проект «Посилення економічної самостійності та цінності місцевих медіа для місцевої громади», що здійснюється за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.