У своїй новій серії GIJN просить журналістів-розслідувачів усього світу поділитися своїми улюбленими інструментами з читачами GIJN.

Фабиола Торрес

На цьому тижні ми поговорили з нашою перуанської колегою Фабіолой Торрес, яка буде одною з доповідачок на майбутній Глобальній конференції журналістів-розслідувачів. Нещодавно вона створила транскордонну мережу Salud con Lupa ( “Здоров’я під збільшувальним склом”), яка займається питаннями охорони здоров’я в Латинській Америці. Проект спрямований на боротьбу з дезінформацією в області медицини і охорони здоров’я, фокусується на історіях, заснованих на даних, а також на виявленні порушень і зловживань владою з боку державних і приватних осіб. У роботі над серією публікацій для “Salud con Lupa” Торрес співпрацювала з журналістами з Чилі, Колумбії і Мексики, щоб розкрити вплив продовольчих і фармацевтичних компаній на уряди країн Латинської Америки, яке здійснювалося через керівників, які переходять з однієї посади на іншу в державній системі охорони здоров’я і контролю за продуктами харчування.

Торрес вже давно займається темою охорони здоров’я. Вона була одною із засновниць некомерційного видання OjoPúblico в Лімі, де вона очолила “Великий фармацевтичний проект” – серію транскордонних розслідувань, які пролили світло на методи, використовувані фармкомпаніями для зміцнення своєї монополії в Латинській Америці.

Як член Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), Торрес також працювала над своєю частиною транскордонного розслідування про імплантати Implant Files, аналізуючи, як браковані медичні пристрої потрапляють в Перу.

Ось що вона сказала про деякі зі своїх улюблених інструментів:

OpenRefine

Я використовую OpenRefine для очищення і організації всіх моїх даних. Це мій найперший крок при роботі з великими масивами інформації. Наприклад, я використовувала його для очищення даних в проекті OjoPúblico “Cuidados Intensivos” ( “Інтенсивна терапія”), на основі якого ми створили інструмент, що дозволяє читачам бачити, які медичні працівники та клініки заплатили штрафи або були притягнуті до відповідальності за зловживання службовим становищем. Спочатку ми зіткнулися з тим, що назва однієї і тієї компанії часто пишеться по-різному, і саме OpenRefine дозволив нам це виправити. З його допомогою ми зіставляли кодові назви і реєстраційні номери, що дозволило нам виявити збіги.

Сайт Cuidados Intensivos – “Інтенсивна терапія”. Скріншот
Datawrapper

Datawrapper – це простий інструмент для створення візуалізацій. З його допомогою ви можете будувати всілякі діаграми і малювати карти. Вони вбудовуються, тому відмінно виглядають в онлайн-публікації. Можна вибрати шрифти та кольори, які відповідають зовнішньому вигляду вашого сайту. І, що особливо важливо, він здатний обробляти великі обсяги даних.

Я використовувала Datawrapper для створення візуалізацій, коли працювала над розслідуванням “Володарі води”. Ми викрили групу експортерів сільгосппродукції, які виснажували запаси води в регіоні Іка на півдні Перу, використовуючи незаконні колодязі, і перешкоджаючи роботі державних інспекторів. Щоб виявити нелегальні свердловини, моя команда запускала дрон над Вільякурі – районі, що є одним з найбільших в світі виробників спаржі. Ми з’ясували, що цьому району загрожує посуха, і при цьому майже половину всіх свердловин там пробурили незаконно.

Скріншот

Я також використовувала Datawrapper для створення візуалізацій до історій Implant Files в Перу. Використовуючи дані FDA [Управління з контролю за продуктами і ліками], служби Datasur [див. Детальніше про Datasur ниже] і місцевого реєстру Digemid, ми відстежили ввезення несправних медичних девайсів зі Сполучених Штатів в Перу. З’ясувалася, що цілий ряд медичних пристроїв, заборонених і відкликаних в США, були імпортовані в нашу країну, незважаючи на попередження про їх небезпеку для здоров’я. За допомогою інфографіки ми показали читачам, які типи несправних пристроїв від яких виробників потрапили в Перу, а також відзначили, які компанії експортували браковані імпланти.

Спочатку ми підготували візуалізації в Datawrapper, а потім наш програміст допоміг нам створити більш складну версію.

Скрішншот
Linkurious

Я вперше використовувала Linkurious для розслідування “Панамських документів”, коли ICIJ надав доступ до нього команді OjoPúblico. Це дуже потужний інструмент, який дозволяє вам досліджувати зв’язки між різними об’єктами. ICIJ створив величезну базу даних документів, пов’язаних з Panama Papers, і за допомогою Linkurious ми могли швидко знайти компанію і побачити схему всіх її зв’язків. У кілька кліків можна виявити всілякі зв’язку і збіги.

Коли у вас є багато інформації про компанії – документи, електронні листи, фотографії – буває дуже складно систематизувати все це і не упустити важливих деталей, але Linkurious дозволяє зібрати все в одному місці і легко переміщатися по вашому масиву даних.

Ми також використовували Linkurious для Paradise Papers (“Документів Райських островів”). Він допоміг нам виявити, що фармацевтична компанія Novartis має набагато більше дочірніх компаній, ніж ми думали спочатку.

Дочірні компанії Новартіс. Скріншот
MedsPaL

MedsPaL – це всесвітня база даних про патенти та ліцензії на ліки. Це платформа для обміну інформацією про патентний і ліцензійний статус життєво важливих ліків в країнах, що розвиваються, і країнах з перехідною економікою, наприклад ліків від ВІЛ і гепатиту С.

Це дуже корисно, оскільки така інформація недоступна в деяких країнах, таких як Перу, де держава і органи санітарного контролю відмовляються відкривати доступ до своїх даних. Ви можете шукати в MedsPaL за ключовими словами, країні або продукту, і зіставити дані для вашої країни з даними з усього світу.

Коли я працювала над проектом Big Pharma, ми використовували MedsPaL для перевірки ліцензій на ліки від ВІЛ в різних країнах. У Перу є препарат під назвою “Атазанавір”, який має монополію, і велися суперечки про те, чи слід уряду використовувати регуляторні механізми для відкликання патенту на цей препарат. Ми порівняли нашу ситуацію з іншими країнами, наприклад, Чилі та Болівією, де дію патенту було призупинено. Зараз лікування ВІЛ в цих країнах обходиться дешевше.

Скріншот
DIME
Скріншот

Доступ до ліків є величезною проблемою в Латинській Америці. Щоб дослідити цю проблему, я рекомендую DIME – платформу, яка відстежує вартість ліків в восьми країнах Латинської Америки. Вона дозволяє вам дізнатися, наприклад, скільки ліків купує країна, за якою ціною держава купує медикаменти у компаній, мінімальні і максимальні ціни, статус ліцензій і т.д.

Для проекту Big Pharma DIME допомогла нам розрахувати вартість різних курсів лікування для людини, у якої немає медичної страховки.

Datasur

Datasur – це платний сервіс, який надає вам інформацію про імпорт та експорт країн Латинської Америки, яку ви можете скачати в форматі Excel. Це нам стало дуже в нагоді, коли ми відстежували імпорт медичних пристроїв в Перу для Implant Files. Ми змогли знайти всю необхідну нам інформацію, включаючи дані про те, яка компанія створила пристрій, а яка була посередником, в якому році воно було імпортовано в нашу країну і т.д. Зараз разом з моїми колегами в Салуд-кон-Лупі ми використовуємо Datasur для розслідування імпорту ліків до Венесуели і з’ясування того, хто отримує найбільший прибуток під час гуманітарної кризи в країні.

Запитай у жінки-вченої

Назва цього інструменту говорить сама за себе. У Salud con Lupa нам часто потрібно перевіряти інформацію з медичної тематики, тому ми шукаємо експертів зі специфічними знаннями, де б вони не знаходилися в світі. На цій платформі ви можете шукати по країні, дисципліні, інтересам і науковому ступеню.

Скріншот

Потрібні інструменти та поради для вашого журналістського розслідування? Заходьте на сторінку GIJN.


Gaelle Faure – редактор GIJN. Раніше вона працювала в France 24, де спеціалізувалася на збиранні та перевірці соціальних новин. Вона також працювала редактором в News Deeply і в журналі Time.

 

 

 

Джерело: GIJN