Газета «Голос часу» допомогла мешканцям Ямпільського району, що на Сумщині, вплинути на рішення місцевої влади, з якими люди були не згодні.

Невеличкий район на півночі України, що розташований вздовж кордону з Росією, залишався осторонь важливих суспільно-політичних процесів, які проходили в державі. А мешканці району, які частково знаходяться під впливом російського телебачення, були вкрай мало проінформовані навіть про ключові реформи, які проводились в державі і стосувались їх безпосередньо. Частково винними в цьому були місцеві ЗМІ та чиновники, які не змогли донести важливу і цікаву інформацію до людей, працювали застарілими методами, які не приносили результату. Тож редакція газети «Голос Часу» вирішила змінити ситуацію, залучивши людей до діалогу із владою.

 

Діалог – природне середовище для місцевого медіа

Проект «До змін через діалог» мав на меті створення майданчику для якісного діалог між тими, хто реалізує реформи в районі, і тими, кого вони безпосередньо стосуються. До того чиновники не дуже охоче йшли на діалог, і нечасто мали бажання розповідати про реформи. Тому багато запитань людей та їхніх сумнівів залишалися без відповіді та належних роз’яснень.

Тоді ПП «Медіасвіт Ямпіль» започаткувало «живе» обговорення найбільш гострих та гарячих запитань у форматі дискусійного клубу, де на одному майданчику збирались чиновники, відповідальні за провадження реформ в районі, і звичайні мешканці.

Розуміючи, що Ямпільський район має велику територію, і далеко не всі бажаючі мешканці можуть відвідати студію, искусіям передували онлайн-конференції з експертами. Усі бажаючі могли надіслати свої запитання, на які на камеру відповідав головний гість студії. Ця практика виявилася надзвичайно ефективною та швидко отримала схвалення аудиторії. Адже читачі газети отримували відповіді на свої питання у зручній формі та могли пропонувати чиновникам свої ідеї. А самі представники влади мали змогу вивчити проблеми населення району і зосередити увагу та зусилля своїх відділів та управлінь на їх вирішенні.

Після участі у декількох засіданнях люди активно долучались до дискусії, і вже не боялись відеокамери

У засіданнях дискусійного клубу брали участь всі, хто виявляв бажання. А от проведення відеозйомки стало проблемою для великої кількості людей, які раніше не мали досвіду публічних виступів. Тож на початках вони брали участь у засіданнях як глядачі, і не завжди долучались до дискусії. Але після участі у декількох засіданнях вони активно долучались до дискусії, і вже не боялись відеокамери.

За 3 місяці в прес-центрі відбулось 8 засідань дискусійного клубу «До змін через діалог», на яких були обговорені надзвичайно важливі теми для населення Ямпільського району. Зокрема, реформа освіти, об’єднання територіальних громад, реформа медицини, реформа правоохоронних органів, реформа служби зайнятості, реформа системи соціального захисту, реформа галузі культури та реформа служб, які працюють з дітьми. В кожній з дискусій піднімалися гострі проблеми, які потребували негайного вирішення в інтересах громади і людей. Дуже важливо, що представники влади брали активну участь у засіданнях, і відкрито обговорювали усі питання, навіть незручні для них.

 

Результати та як їх вдалося досягнути

Для того, щоб охопити максимально велику аудиторію і донести інформацію до всіх категорій населення, редакція подавала матеріали у різних формах (текст, відео, контент в соціальних мережах) і на різних носіях – на сторінках газети «Голос часу», на сайті yampil.info та в соціальних мережах. Це дозволило охопити 12 400 чоловік.

Новим досвідом для району стали відеосюжети з засідань дискусійного клубу і онлайн-конференції. Вперше читачі мали можливість і читати текст на сторінках газети, і переглядати відео з кожного засідань дискусійного клубу.

Результати роботи дискусійного клубу «До змін через діалог» виявилися дуже важливими. Перш за все, і мешканці, і влада побачили, що можуть не лише поговорити про проблеми, а в діалозі знайти для них рішення. А усі бажаючі при цьому можуть долучитися до пошуку найбільш ефективного варіанту.

Так, протягом засідань піднімалось чимало проблем, які вдалось вирішити завдяки втручанню керівників підприємств, установ і організацій, які брали участь в засіданнях. Окремі теми вдалось вирішити завдяки активності читачів. Зокрема, після обговорення проблеми адміністративно – територіального устрою на Ямпільщині, значно активізувалось населення смт Свеса. Люди почали вимагати створення ОТГ з центром в смт Свеса. І рішення про створення ОТГ на території Ямпільського району було призупинено. Зараз йдуть консультації та розробка нового термінального плану, який би враховував інтереси всіх сторін.

Діалог підвищує довіру до рішень та стимулює зацікавленість їх впроваджувати та виконувати

 

Крім того, після дискусії було прийнято рішення не закривати Свеську селищну лікарню. Знову ж таки, широкий громадський розголос змусив керівництво закладу переглянути своє рішення і врахувати думку населення смт Свеса.

Ще одним дуже важливим результатом стало те, що люди побачили, що можуть впливати на рішення чиновників, можуть пропонувати власні варіанти вирішення місцевих проблем та вимагати їх впровадження. А влада, зі свого боку, побачила, що у відкритому діалозі можуть і знаходити більш ефективні рішення для найбільш актуальних проблем, і не лише отримувати підтримку від громади, але й залучати людей до співпраці. Це підвищує довіру до рішень та стимулює зацікавленість їх впроваджувати та виконувати. А це і є найкращий шлях до розвитку громади.

 

 

Приклади ефективної роботи редакцій роздержавлених видань та інструменти залучення додаткового фінансування Українська Асоціація Медіа Бізнесу аналізує на дводенних воркшопах для редакторів місцевих медіа, які проводяться в рамках проекту «Поширення успішного досвіду місцевих медіа для збільшення стійкості усіх реформованих друкованих медіа». Це стало можливим завдяки фінансовій підтримці проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Медійна програма в Україні”, який впроваджується міжнародною організацією Internews