Вміти шукати якісну медичну інформацію – корисна навичка в будь-якому випадку. А в момент, коли навколо стільки страшних повідомлень, це особливо важливо. Тому «Медуза» підготувала спеціальну інструкцію. У цих рекомендаціях, як і в своїй роботі взагалі, ми дотримуємося принципів доказової медицини. Це означає, що медичні рішення повинні прийматися на підставі кращих з наявних наукових даних, досвіду лікаря і цінностей пацієнта. Коли людина залучена у процес прийняття рішень і добре інформована, це допомагає їй бути здоровіше. Тому грамотні лікарі намагаються просвіщати пацієнтів і вітають їх самоосвіту.

Спочатку найважливіше прямо зараз: де шукати медичну інформацію про коронавірус?

Нова коронавірусна інфекція – це той випадок, коли можна скористатися тими ресурсами, до яких не має сенсу звертатися в повсякденному житті, щоб дізнатися, як лікувати ГРВІ або бородавки. Нею зобов’язана займатися Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Тому у неї зараз багато корисної та актуальної інформації про те, як себе захистити, як підготуватися країнам і як лікувати це захворювання. Багато що перекладено на російську.

Всі рекомендації медичних організацій, що стосуються нової коронавирусной інфекції, зібрані тут.

Тепер про все інше (але насправді про COVID-19 – теж).

Постарайтеся шукати все англійською

Сподіваємося, ви не закрили нашу інструкцію, як тільки прочитали це. На превеликий жаль, світова мова медицини – англійська. Нею міжнародні лікарські організації публікують свої рекомендації, нею виходять статті в топових наукових журналах. Крім того, в англомовних країнах добре розвинена освіта пацієнтів, тому є чимало відмінних сайтів на медичні теми (до речі, деякі американські мають версії іспанською).

Інформація російською навіть в офіційних джерелах часто досить спірна. Наприклад, Росспоживнагляд вже давно рекомендує всім носити маски. Хоча і Всесвітня організація охорони здоров’я, і ​​американські Центри з контролю і профілактиці захворювань, і Європейський центр з контролю і профілактиці захворювань виступають проти цього.

На щастя, зараз немає великої проблеми в тому, щоб читати англомовні ресурси – досить користуватися онлайн-перекладачами. Це, наприклад, «Яндекс.перекладач» і «Google Перекладач». Вони можуть перекладати цілі сторінки, і результат дуже пристойний.

Вибирайте хороші джерела і не користуйтеся звичайними пошукачами

За допомогою американського державного сайту MedlinePlus можна знайти посилання на корисну інформацію, розміщену на різних якісних сайтах. Їх відбирають за безліччю критеріїв. Але до ключових можна віднести:

  –  Ясно, хто робить сайт і на які гроші. Якщо це не вказано, цілком ймовірно, що автори приховують конфлікт інтересів.
 –  Головна мета сайту – освітня. Якщо тут же продають БАДи або продукти для особливої ​​дієти, то явно варто засумніватися в неупередженості авторів.
 –  Інформація постійно оновлюється, і вказано, коли наступного разу її перевірятимуть. Дані в медицині можуть змінюватися дуже швидко, і текст про лікування гепатиту С, написаний в 2011 році, може бути безнадійно застарілим в 2020-м.
Також дуже добра ознака – якщо вказані джерела інформації. Зазвичай вони розставлені по всьому тексту або даються списком в кінці.

На деяких якісних сайтах можна побачити значок незалежної некомерційної організації Health On the Net (HON), яка працює з 1996 року. Значок отримують сайти, які пройшли сертифікацію. Не можна сказати, що це дуже надійний критерій, але основні перераховані принципи при оцінці сайту HON враховує.

Яка б медична інформація вас ні цікавила, завжди краще починати не з звичайного пошуковика, а з конкретних сайтів. Так вище ймовірність, що ви відразу отримаєте достовірну інформацію. Причому краще використовувати відразу кілька джерел, тому що в деяких інформація може оновитися швидше. І, врешті-решт, всі в чомусь можуть помилятися.

Довіряйте здоровому глузду

Суб’єктивні критерії можуть бути легітимними. Наприклад, якщо ви відчуваєте, що автор статті занадто розхвалює якийсь метод лікування і замовчує про недоліки, то це погано. У американського Управління з контролю за продуктами харчування і ліками є добра ознака шарлатанства: якщо щось звучить занадто добре, щоб бути правдою – швидше за все, це неправда.

«Медуза» може рекомендувати кілька сайтів, які відповідають необхідним критеріям і якими ми користуємося самі:

 –  MedlinePlus.gov
 –  NHS.uk (сайт британської Національної служби охорони здоров’я)
 –  UpToDate.com. У сайту є безкоштовна версія для пацієнтів (Beyond the Basics), а також платна версія для лікарів і платна для пацієнтів (The Basics – найкоротші тексти, написані дуже простою мовою). Власники підписки можуть давати доступ іншим людям на 30 днів або ділитися конкретними статтями. Передбачається, що лікарі будуть робити саме так, якщо їм потрібно дати щось почитати пацієнтам.

Зараз MedlinePlus і сайт NHS мають спеціальні плашки з посиланнями на хороші ресурси про нову коронавірусну інфекцію. UpToDate виклав у відкритий доступ статтю про неї для лікарів.

Якщо ви не знаходите відповідей, спробуйте скористатися ресурсами для лікарів. Але будьте уважні

На сайтах для лікарів значно більше інформації, хоча написано все набагато більш складною мовою. Крім UpToDate, великою популярністю у лікарів користується Medscape. Він доступний безкоштовно, але може знадобитися реєстрація. Там є не тільки інформація про різні захворювання і ліки, а й новини, а також наукові статті.

Але наукові статті найкраще шукати на іншому ресурсі – PubMed. Через цей сайт є доступ до всіх статей ( насправді часто у відкритому доступі публікується лише короткий зміст статті, який може навіть спотворювати суть дослідження. Повні тексти нерідко можна отримати тільки за окрему плату. Правда, статті про новий коронавірус доступні всім) про медицині та біологію, опублікованими в рецензованих наукових журналах. Інакше кажучи, ці тексти перед публікацією перевіряли інші вчені.

Однак навіть така перевірка – не гарантія, що стаття якісна. Пам’ятайте, що вкрай рідко в медицині щось вирішує лише одне дослідження: зазвичай рішення приймаються на підставі декількох або навіть цілого їх масиву. Тому одна стаття може служити, скоріше, інформацією до роздумів, ніж керівництвом до дії.

При бажанні можна знайти наукову статтю для підтвердження будь-якої позиції, тому варто уважно оцінювати якість роботи. Це окремий навик, який можна почати тренувати, використовуючи сайт Understanding Health Research.

Вивчіть інструкції і рекомендації лікарських організацій. До них теж підійдіть критично

Шукати їх можна і просто в пошуковій системі, і в PubMed, налаштувавши фільтр Guideline ( «інструкція»). Але ці документи теж бувають різної якості. Обов’язково подивіться на дату публікації – іноді їх довго не оновлюють. Крім того, можна дізнатися у свого лікаря, які зарубіжні суспільства вважаються в його області найбільш авторитетними. Нерідко на сайтах хороших американських організацій є інформація для пацієнтів, і тому на такий ресурс можна вийти через MedlinePlus.

Рекомендації російською мовою теж бувають хорошими – іноді це просто переклад зарубіжних, іноді свої. Але нерідко трапляється, що в цих документах радять лікуватися препаратами без доведеної ефективності. Іноді хороші і дуже дивні рекомендації виходять у одного російського професійного співтовариства.

Підпишіться на ЗМІ і медичних блогерів. Але тут будьте особливо обережні!

Якщо ви хочете постійно щось читати на медичні теми і в цілому бути в курсі, то не завадить підписатися на хороші ЗМІ і блоги. Крім того, у перерахованих сайтів є соцмережі і розсилки. До речі, найсвіжіша інформація про нову коронавірусну інфекцію часто з’являється в соцмережах ВООЗ, а не на сайті.

Однак оцінити якість ЗМІ і блогів може бути ще складніше, ніж якість просвітницьких ресурсів на кшталт UpToDate. Проте певні критерії існують:

 –  Якщо блогер не підтверджує свої слова посиланнями на джерела і упирає на особистий приклад, це не дуже добра ознака. Навіть якщо мова йде про відео або подкасти, посилання завжди можна десь опублікувати і сказати про це. Правда, наявність посилань – не гарантія достовірності інформації: по посиланнях може бути написано зовсім інше, або згадані дослідження будуть поганої якості.
–  Звертайте також увагу на освіту і досвід блогера. Якщо це людина, яка давно і активно пише про медицину, то це краще, ніж коли експертом в новій коронавірусній інфекції виступає людина, що писала до недавнього часу про біологію, астрофізику або взагалі про все відразу.
 –  Навіть люди з медичною освітою не завжди можуть бути: а) хорошими лікарями, б) добре розбиратися не в своїй області. Гінеколог, що розповідає про тонкощі інтенсивної терапії при новій коронавірусній інфекції, скоріше буде помилятися, ніж реаніматолог. Навіть якщо говорить він дуже переконливо і у публікації 10 мільйонів лайків.

Що стосується ЗМІ, то сайт Health News Review, який багато років оцінював якість журналістських статей, пропонує різні критерії, в тому числі:

 – чи вказані в тексті плюси і мінуси обговорюваного тесту, ліки або методики;
 –  оцінюється якість доказів;
 –  чи залякує журналіст читачів;
 –  чи заснований матеріал на одному лише прес-релізі;
 –  чи звертався журналіст до незалежних джерел.

Серед ЗМІ, які багато і добре пишуть про медицину і, зокрема, про нинішню пандемію – STAT і Vox. У «Медузи» з недавніх пір є спеціальний розділ, присвячений коронавірусу.

 

Автор: Дарія Саркісян

Джерело: Медуза