Підтримують, об’єднують навколо себе та навчають. Це про міжнародні організації, що займаються журналістикою рішень. Вони виступають наставниками для інших ЗМІ.

Ми підготували огляд спілок, завдяки яким Solution Journalism шириться в медіа. У цьому матеріалі додали не тільки лінки на їхні сайти, а ще й самі продивилися гайди та навчальні блоки. Тож, далі буде корисно.

Американський досвід

Одна із найбільших та найвпливовіших у світі – Solutions Journalism Network. Це американська організація, створена у 2013 році. У своїх цілях вона визначає: навчання журналістів, підтримку рішень, які щось змінюють у світі, об’єднання медійників, які займаються вирішальними матеріалами.

Особливість цієї спілки у тому, що вона має свою освітню платформу, де є навчальні програми та довідники. Там, наприклад, можна подивитися підручник, де йде мова, зокрема, і про журналістику рішень. Блок про ЖР поділений на такі глави:

·        Як розпізнати журналістику рішень?

·        Що НЕ є журналістикою рішень?

·        Чому саме журналістика рішень?

·        На що може вплинути журналістика рішень?

·        Як вбудувати журналістику рішень в ваш робочий процес?

Інші блоки підручнику розповідають про репортаж та сторітелінг. Автори обіцяють, що посібник можна вивчити за 2 години.

Окрім навчальних матеріалів, у SJN є онлайн-тренінги та курси. Члени організації зазначають, що за 7 років їх пройшли понад 18 000 журналістів. Серед них були і українські медіа. Наприклад, «Рубрика». The Lede вже публікував історію головної редакторки про роботу із журналістикою рішень.

Також на сайті Solutions Journalism Network є цікавий розділ – SOLUTIONS STORY TRACKER. Це база даних прикладів журналістики рішень різних країн світу. На момент написання цього матеріалу у ній були 9 711 оповідань. Та їхня кількість щодня зростає. Історії потрапляють у Story Tracker, якщо відповідають усім вимогам.

Чеський досвід

Чеська організація Transitions (TOL) – одна із найстарших у цьому переліку. Вона існує з 1999, але журналістикою рішень тут почали займатися кілька років тому.

Ця спілка проводить тренінги, семінари, набирає учасників на менторство з ЖР. Підтримує школи журналістики та університети для інтеграції журналістики рішень у їхні навчальні програми, співпрацює із різними університетами (наприклад – Гонконгським баптистським університетом та Китайським університетом Гонконгу, Каліфорнійським університетом).

Українські журналісти та редактори теж можуть подаватися на менторство від чеського центру. Про те, як побудоване навчання, нам вже розповідав один із тренерів спілки. Безкоштовні записи вебінарів від інших наставників організації можна подивитися ось тут

Данський досвід

У Данії є не просто організація, а окремий інститут. При Орхуському університеті існує Constructive Institute, що працює із конструктивною журналістикою. Він допомагає журналістам та новинним організаціям залучати конструктивний та вирішальний методи у роботу. Мета глобальна – змінити культуру новин. Тобто у побудові матеріалів орієнтуватися не на проблему, а на рішення.

При інституті є стипендійна програма для вивчення курсу з журналістики рішень. Щоб податися, усі претенденти повинні мати як мінімум п’ять років досвіду та вважатись відданими та талановитими професіоналами у своєму медіа. Навчатися можуть й іноземці, але тоді вони мають самі оплатити своє навчання та проживання у Данії. Зараз в Інституті шукають донорів для фінансування програми для іноземців.

Інститут проводить тренінги та майстер-класи для ЗМІ, які бажають опанувати солюшн-метод. Тривають вони від одного до трьох днів. Організовує інститут і міжнародні конференції, присвячені журналістиці рішень. Остання мала відбутись у липні, але через карантин її так і не провели.

Французький досвід

У Франції працює Reporter d’EspoirsСпілка, створена у 2004 році, займається більше конструктивною журналістикою, аніж її різновидом – вирішальною. Організація просуває ці види серед місцевих та національних медіа. На сайті зазначено, що спілка має 50 партнерів серед ЗМІ. Також проводять онлайн-конференції. Одна із таких була у карантин. Долучитися до неї могли медійники з усіх країн.

Reporters d’Espoirs, окрім Франції, працює ще у Бельгії та Великобританії.

Британський досвід

У Великобританії існує CONSTRUCTIVE JOURNALISM PROJECT. Але ця спілка робить акцент на конструктивній журналістиці, а вирішальна – лише один із напрямків роботи.

Основні задачі організації – консультувати медіа, підтримувати наукові дослідження та освіту, що стосуються солюшн-історій. Спілка проводить лекції, практикуми, курси та консультації з конструктивної журналістики. Орієнтується на три напрямки: журналістів-фрілансерів, викладачів журналістики та студентів та медіа-організацій.

Втім, зараз сайт та соцмережі організації оновлюються рідко. Тому ознайомитись зі свіжою інформацією про діяльність спілки не вийде.

Глобальна мережа спілок. Майже усі організації, перелічені у цьому матеріали, є партнерами один одного. Тобто вони проводять спільні конференції та співпрацюють між собою. Тож можемо говорити про всесвітню мережу людей, які прагнуть поширювати солюшн-метод серед медіа. 

Авторка: Наталя Куліді
Зображення на головній: Pexels

Джерело: https://www.thelede.media/lifehacks/2020/08/13/2017/