За останні кілька років роботи фоторепортером я випробував багато програм для обробки зображень на мобільному: Aicut, PicsArt Photo Editor, Photo Lab, Snapseed, Photoshop Fix, PhotoDirector, Photo Mate R3, Pixl, Aviary, Lightroom, VSCO, Photoshop Express, Google Фото. Серед них усіх я раджу використовувати останні чотири. І зараз я поясню чому. 

Про те, чому фоторепортеру важливо швидко обробляти й надсилати фото в редацію я вже пояснював у попередньому тексті. Тут же йтиметься про додатки, які допоможуть це зробити.

Більшість фоторедакторів для Android дуже схожі. В інтерфейсі пріоритет надається фільтрам і роботі з одним зображенням. А те, що дійсно потрібно — регулювання балансу білого та експозиції — заховані десь глибоко в інтерфейсі. Плюс сама якість змін часто дуже погана. Але є і непогані програми, які я порадив би використовувати.

Lightroom

Напевно найвідоміша програма для редагування зображень від компанії Adobe. І, на мою думку, найзручніша. Інтерфейс максимально пристосований для професійної роботи. Є інструмент швидкого перегляду фотографій з виставленням оцінок і фільтр за рейтингами. Незамінна річ якщо потрібно вибрати кращі знімки з сотень або навіть тисяч.

Для початку роботи фото імпортуються в «колекцію», з якою ви вже і працюєте, причому колекції групуються за датою знімка. Це допомагає не переплутати фотографії під час редагування і не почати обробляти знімки по другому колу або обробляти не ті фото, які потрібно. І це все безкоштовний функціонал. Якщо перейти до платної версії програми, то він розширюється практично до професійного рівня: штамп, редагування окремих областей, хмарне зберігання, робота з RAW форматом (він що містить необроблені дані, що дозволяє потім краще редагувати зображення). Єдиний недолік, який я можу відзначити — це те що в редакторі логотипів не можна використовувати PNG файли, тільки текст.

Photoshop Express

Ще один графічний редактор від Adobe. За результатом практично ідентичний до Lightroom. Але його інтерфейс заточений на роботу з одним-двома знімками.

У Photoshop Express немає колекцій: потрібно просто через огляд папок на пристрої вибрати знімок і можна починати роботу. Через відсутність колекцій при великій кількості знімків можна заплутатися.  Але якщо потрібно швидко «підтягнути» один знімок, це виходить зробити швидше, ніж з Lightroom. Дуже дратує що інструменти відображені не спеціальними піктограмами, а невеликими іконками з прев’ю знімка і їх досить багато. Потрібні елементи буває складно знайти, особливо в поспіху або на ходу. Приємний бонус — можна ставити PNG лого і в безкоштовній версії є можливість обробляти RAW з більшості не найновіших камер.

VSCO

Після лідерів переходимо до не такої класної, але самобутньої програм VSCO. Вона майже така ж хороша, як попередні, але зі своїми особливостями.

Робота зі знімками в ній організована через колекції, як і в Lightroom. Але робити це не так зручно через те, що немає функції «вибрати всі знімки в папці». Якщо у тебе їх кілька десятків, то по кожному потрібно тапнути пальцем. Це уповільнює імпорт. Зате зручно зроблена кастомізація порядку розташування інструментів редагування. На початку можна поставити ті, які використовуються найчастіше, а не потрібні «загнати» подалі.

Google Фото

Так само як і Photoshop працює без колекції з папками. Google Фото не так добре редагує знімки, але ця програма потрапила в цей рейтинг за простоту в освоєнні і хмарне зберігання знімків.

Чим це може бути корисним? Бувають ситуації, коли вас можуть змусити видалити всі знімки на карті, а завдяки функціоналу Google Фото вони всі збережуться в хмарному сховищі.

Підсумок

Photoshop і Lightroom схожі за тим, які результати ви отримаєте після обробки. Але Lightroom зручніший  для роботи з великою кількістю знімків. А Photoshop підходить, якщо потрібно відредагувати один-два.

Додаток VSCO найбільш схожий на Lightroom, він простіше зроблений та буде кращим варіантом для початківців.

Google Фото для обробки підходить не так добре, але все ж трохи підкоригувати зображення цілком може. Його переваги в простоті та в функції автоматичного завантаженням на хмару.

Автор: Віталій Носач

Фото: Pixabay

Джерело: TheLede