Цей матеріал допоможе усім, хто організовує та модерує дискусії, готує інтерв’ю, бере участь у дебатах. Адже знаходити спільну мову та навіть хоча б вести діалог у конструктивний спосіб – дуже важливе вміння, яким мусить майстерно володіти кожен, хто працює з аудиторією. Сучасні працівники медіа мають бути серед майстрів цієї справи

Політичні розбіжності роз’єднують колег, друзів та сім’ї – можливо, зараз як ніколи. Це справедливо для багатьох країн, і Україна не є виключенням (прим.Ред). Позбавлення від відмінностей для збереження відносин може бути складним завданням, але можливості знайти спільну мову все ж існують. Дослідження, проведене американським Центром з залучення через медіа, виявило корисні стратегії підходу до політичних дискусій та дослідило звички, поширені серед людей, здатних подолати відмінності. Ці висновки є дуже корисними для журналістів, оскільки вони висвітлюють також і теми, які поляризують аудиторії.

5 способів спілкування з людьми, з якими ви не згодні

Дослідники говорили з людьми, які живуть у спільнотах зі змішаними політичними поглядами, і визначали стратегії, якими користуються люди для спілкування з тими, хто має протилежну точку зору. Обговорення дозволило виокремити п’ять всеосяжних підходів, підкріплених реальними прикладами того, як саме люди втілюють власні стратегії в життя.

Спосіб 1. Фокусуйтеся на людях, а не на політиці

Порада здається простою, але залишатися поза політикою може бути важко, коли люди пристрасно ставляться до проблеми. Один із способів знайти спільну мову з тим, з ким ви не згодні, – це побудувати відносини, перш ніж говорити про політику. Наявність такого зв’язку допоможе відокремити людину від політики. Заглиблюючись у важкі теми, намагайтеся не сприймати коментарі особисто. Використовуйте власний досвід, щоб допомогти іншій людині зрозуміти, з яких передумов ви виходите. Навіть гіпотетична ситуація може допомогти комусь почути іншу точку зору, яку той чи та раніше не могли зрозуміти. Це зводиться до поваги до поглядів іншої людини та до усвідомлення, що політика не визначає ці погляди.

Спосіб 2. Знаходьте спільну мову

Перш, ніж обговорювати питання, у яких ви маєте розбіжності, корисно подискутувати на теми, де ваші позиції є близькими чи принаймні такими, де поляризація і фактично, і потенційно найменша. Знайдіть переконання, які поділяєте і ви, і ваш співрозмовник/співрозмовниця, і тримайте їх у центрі уваги, коли дискутуєте на більш жорсткі теми. Під час цих розмов будьте відкритими для слухання. Навіть незважаючи на те, що ви не згодні, задайте питання та спробуйте зрозуміти, з яких позицій виходить ваш віз-а-ві. Хоча ви можете поділяти абсолютно протилежні точки зору, ймовірно, є аспекти, щодо яких ваші переконання збігаються.

Спосіб 3. Спирайтеся на факти і уникайте конфронтації

Ця стратегія грунтується на тому, щоб відкласти емоції вбік і сфокусуватися на достовірних фактах. Спирайтеся на інформацію, яку можна перевірити, і підготуйте докази для своєї думки, перш ніж включити її у обговорення. Проведіть дослідження та подайте інформацію з авторитетних джерел (головне тут — репутація — перевірте кілька джерел, якщо ви не впевнені). Тон також важливий у цьому підході. Обмежте емоції в обговоренні та уникайте конфронтаційних висловлювань, оскільки усе це може призвести до зростання градусу суперечки та нехтування наданою вами інформацією. Якщо розмова стає гарячою, спробуйте додати трохи гумору або запропонуйте зробити перерву.

Спосіб 4. Будьте радше адвокатом, аніж опонентом

До вже названого уникнення тону та мови, які ведуть до конфронтації, враховуйте специфічні особливості конкретної людини, яка є вашим співрозмовником. Уникайте слів, які можуть засмутити саме цю людину, і адаптуйте свій стиль розмови до її особистості. Крім того, посилюйте власну позицію замість наголосу на слабостях позиції співрозмовника. Іншими словами, зосередьтеся на тому, щоб висловити свою думку, не роблячи при цьому себе опонентом. Тому підкреслюйте сильні сторони вашого аргументу, а не наголошуйте на слабких сторонах іншого погляду.

Спосіб 5. Уникайте програшних для вас тем

Розмови на політичні теми можуть бути важкими – не беріть кожну з них. Спробуйте поговорити про місцеву політику, замість розмови про національну – це допоможе обійти сторонні питання, які є більш гарячими. Зосередьте свою дискусію на політиці, а не на партії. Хоча хтось може ототожнюватися з політичною партією, це не означає, що він/вона згодний з усіма переконаннями цієї партії.

Сучасний тренд – у тому, що люди все більше віддаляються один від одного, що розкол поглиблюється. Але можливості знайти спільну мову все ж існують

Звички людей, які вміють знаходити спільну мову

Ми вивчили кілька стратегій, яких дотримуються люди, коли прагнуть поговорити з тими, хто має протилежні погляди. А чи існують певні звички, які спрощують спілкування у подібних ситуаціях? Ми виявили, що люди, які хочуть говорити про політичні розбіжності, рідше мають негативні погляди щодо людей з протилежної політичної партії. Вони також рідше мають упереджене ставлення до них. Однак це може спрацювати лише до певного моменту.

Люди, які часто обговорюють політику з сусідами, з якими вони не згодні, рідше мають негативне ставлення до людей з протилежної політичної партії. Однак вони можуть розглядати дії та заяви цієї партії з більшим упередженням.

Можливо, обговорення політики допомагає лише за певних обставин. Наприклад, якщо ви здебільшого не любите своїх сусідів, а до того ж витрачаєте час на суперечки з ними про політику, це може погіршити ваше ставлення до них. Однак якщо ви їх любите і поважаєте, обговорення таких питань буде більш результативним.

Цей підхід не може бути бездоганним, але розмова про ваші відмінності створює можливості для навчання і може, у деяких ситуаціях, допомогти об’єднати людей.

Яку роль грає самоповага

Ми також розглянули, як самоповага може впливати на здатність формувати стосунки з людьми з протилежними поглядами, і розглянули два види самоповаги.

  1. Самоприхильність – бути терплячим до власних вад.
  2. Відчуття загальної людяності – усвідомлення того, що почуття пригніченості або власні недоліки – це звичайний людський досвід.

Люди з високим рівнем відчуття загальної людяності відчувають себе так, ніби вони мають навички будувати стосунки з тими людьми, з якими вони не згодні. Чого ми не очікували, так це того, що доброзичливість може змусити людей віддавати перевагу тим, хто поділяє їхні політичні переконання, по відношенню до тих, хто цього не робить. Хоча самоповага не є загальним показником щодо здатності долати відмінності, розвиток відчуття загальної людяності може відкривати людям вміння більш ефективно орієнтуватися у суспільних відмінностях.

Насамкінець

Сучасний тренд – у тому, що люди все більше віддаляються один від одного, що розкол поглиблюється. І хоча перспективи іноді можуть здаватися похмурими, наше дослідження показує, що існує багато підходів до подолання розбіжностей. Робота Центру з залучення через медіа у сфері демократії, яка поєднує людей, продовжуватиме вирішувати питання суспільних розколів та представлятиме практичні рішення, які допоможуть об’єднати людей.

Оригінальну публікацію можна прочитати тут: https://mediaengagement.org/blogs/bridging-divides-through-connective-democracy/

АВТОР: Каталіна Девен (Katalina Deaven), переклад «Редакторський Портал»