Що, якби журналісти не просто автоматично повторювали протилежні один одному погляди, а висвітлювали спірні теми по-іншому, виходячи з того, як насправді люди поводяться, коли дотримуються крайніх полярно протилежних думок чи відчувають недовіру? У Мережі журналістики рішень ми почали ставити собі це питання два роки тому, коли вирішили провести дослідження та опублікували есе журналістки Аманди Ріплі Complicating the Narratives.

Досліджуючи це питання, ми виявили, що журналісти можуть багато чого навчитися у людей, які регулярно стикаються з конфліктами.

На основі цього ми розробили техніки навчання та проведення інтерв’ю. Наша мета – допомогти журналістам розібратися, “як допомогти людям бути більш відкритими для нових ідей, не загороджуючись від них стінами засудження та обурення”.
Журналісти, з якими ми працюємо, з таким ентузіазмом підтримали наші ідеї, що ми зрозуміли: буде корисно узагальнити основні елементи цього підходу та поділитися з ширшим колом людей, тому всі охочі зможуть використати ці ідеї при вирішенні конфліктів.

Поляризація в нашому суспільстві наростає все більше, і взаємодія з людьми, які дотримуються поглядів, протилежних до ваших, може бути емоційно складним і призводити до розчарувань, особливо коли такі погляди завдають шкоди, підтримують забобони та дезінформацію.

Людям буває важко слухати інших, якщо їх не хочуть вислухати, тому, щоб зрозуміти мотивацію співрозмовника, важливо ставити питання. Адже “протидіяти забобонам, які ми спостерігаємо, можна, знайомлячи людей, які дотримуються протилежних точок зору, з новою інформацією так, щоб вони могли її прийняти”.

Ось п’ять питань, які допоможуть вам розкрити мотивацію людей, побудувати конструктивну розмову та сприятимуть тому, що вас активно слухатимуть.

♦ Чому це важливо для вас особисто?
♦ Я розумію, що ця тема є важливою для вас. Який життєвий досвід визначив ваші погляди? Або: цікаво, який життєвий досвід вплинув на ваші погляди?
♦ Що, як вам хотілося б, повинні зрозуміти про вас люди, які з вами не згодні?
♦ Що ви хотіли б зрозуміти про тих, хто не згоден з вами?
♦ Уявіть, що ви досягли того, щоб проблема, про яку ми говоримо, вирішилася так, як ви хочете. Як це змінило б ваше життя?

А ось дві історії, які демонструють на практиці дію стратегій конструктивної дискусії та активного слухання.

Блюзовий піаніст протидіє упередженому ставленню себе, звертаючись до корінних причин расової ненависті. “Расисти настільки звикли до агресивності, особливо з тими, проти кого спрямована їхня агресія (з такими людьми, як я), – каже він. – Вони не очікують, що я їх вислухаю… Вони чекають, що я битимуся, але я говорю їм: “Розкажіть мені про це докладніше”.

Спільний проект спільнот Огайо дає людям можливість вийти зі своєї зони комфорту та більше дізнатися про різні теми, включаючи історію расових проблем та ревізіонізму та материнства. “Ці бесіди використовують принципи журналістики рішень і допомагають людям різних рас, віку та соціально-економічних груп домогтися більшого порозуміння. Коли окремі історії стають складнішими, люди краще розуміють один одного, і це допомагає нам стати ближче один до одного, а не віддалятися ще більше”.

Джерело: IJNET

Фото: Sean Stratton, ліцензія CC сайту Unsplash.


Як дані використовуються для підтримки журналістики рішень